Vragen en Antwoorden

ook in boekjes te verkrijgen

Mis ik iets?
Ik stel het bijzonder op prijs welke vragen of zorgen je hebt over je gezondheid, je kwaliteit van leven of bijvoorbeeld het toepassen van het tappen. Laat mij weten waar je mee zit. Wellicht helpt het je al wanneer ik je laat weten hoe ik er tegenaan kijk. 

Je kan de onderstaande vragen vinden in verschillende boekjes die via de pagina aanbod te verkrijgen zijn. Met de waardebon PTB zijn ze gratis te verkrijgen.

Waar kan ik Tapping voor gebruiken?

Het mooie is dat je altijd zelf kan Tappen. Ik leer mijn cliënten dat gelijk in de eerste sessie. Je krijgt namelijk aan het eind van de sessie huiswerk mee. Ik, als je Power Tapping coach, help je om het één en ander over jezelf te realiseren, te mogen voelen en dat in een veilige omgeving.

Uit ervaring weet ik dat samen het proces doorlopen het makkelijker maakt om je klacht aan te pakken. Ik zie dat namelijk bij mijn cliënten en krijg dat ook van hen terug. Het is dat ene woordje oppikken dat ik hoor, of ik zie een gevoel, emotie of een uitdrukking op het gezicht of een verandering in de houding van het lichaam. En dat benoem ik vervolgens. Daardoor wordt je bewust van zichzelf, wat je doet en zegt, je realiseert waar het om draait, dat het is wat het is en dat dit nog niet eerder zo bekeken was. Bewustwording van jezelf. Vaak is het echt een “aha” moment.
Zelf doen, alleen, dat is vaak moeilijker, maar niet onmogelijk.

Tappen is om je bewust te laten worden van wat er in je lichaam aangaat, welke emotie komt er naar boven; hoe werkt die emotie; waarvoor komen bepaalde reacties en gevoelens naar boven. En dat die er mogen zijn. Dat is juist waarvoor je lichaam een pijn of klacht aangeeft: “Hoor mij!” Echter, wanneer de negatieve emotie geen nut meer heeft, omdat je nu niet hoeft te overleven, dan mag je dat loslaten of neutraliseren. En daarvoor kan je gebruik maken van het Tappen.
Ooit was de emotie handig, maar nu niet meer. Sta jezelf dan ook toe om te Tappen en dat te neutraliseren. Het staat tenslotte nu alleen maar in de weg. En met mij als Power Tapping Coach gaat het net wat effectiever en sneller.

Waar Tappen voor zorgt, is je hoofd weer in verbinding te brengen met je lichaam; ofwel het denken en voelen verbinden. De negatieve emoties worden geneutraliseerd en blokkades verdwijnen, waardoor je energie weer gaat stromen.

Wanneer we een gebeurtenis aanpakken, gaan we er niet uitgebreid over praten. En dat kan heel fijn zijn. Ik hoef namelijk niet alles te weten wat er allemaal gebeurd is om effectief het Tappen toe te passen. Stapje voor stapje lopen we door de gebeurtenis heen en neutraliseren we elke keer een negatieve emotie.

Wat vaak gebeurt, is dat het hele verhaal toch verteld wordt, omdat de negatieve emoties geneutraliseerd zijn. Helemaal prima. Het mooie is dat het verhaal dan vrijwel zonder emoties verteld kan en mag worden. En mochten er toch nog restjes emoties zijn, dan Tappen we gelijk natuurlijk.
Fijn om je verhaal te delen zonder dat je overmand wordt door emoties.

Welke emotie voel je waar in je lichaam? Het is goed mogelijk dat je je emoties in je lichaam voelt, zoals die knoop in je maag, een druk op je borst of pijn in je keel. Dit kunnen allemaal mooie ingangen zijn om te kijken welke emotie hier zit en wat betekent dat in je lichaam.

Wat wil die knoop jou vertellen? Welke emotie is dat dan? En dan Tappen we op het gevoel in je lichaam en de emotie, zoals ‘mijn spanning die ik voel als een knoop in mijn maag’. Door het gevoel in je lichaam en negatieve emotie tot intensiteit ‘0’ (nul) te neutraliseren met Tappen, gaat je energie weer stromen.

Meestal vraag ik de cliënt waar hij of zij de afgelopen week tegenaan is gelopen? Wat vormde een belemmering? Wat zat er tegen? Iets wat gebeurde op het werk, iets wat gebeurde binnen de familie of een reactie van jezelf dat je liever anders had gewild? Of heb je nog (veel) pijnklachten? Het kan van alles zijn. En dat is de start, het begin, en van daaruit gaan we kijken welke emotie aangaat en gaan we Tappen.

Vervolgens kijken we welke emotie er wellicht onder verstopt zit en wat door het Tappen naar boven komt en ook mag komen. Er kunnen verschillende negatieve emoties in het spel zijn, dus beginnen we met die emotie die de hoogste intensiteit heeft. De emotie die het meest aangaat. Daar gaan we op Tappen totdat die zakt en lager ligt dan de andere emoties. Belangrijk om te weten is dat Tappen veilig is. Er kan niets verkeerds ingetapt worden en ik creëer een veilige omgeving. Of dat nu via Zoom is of hier in de praktijk.

Hoe vaker iemand tapt, hoe sneller het proces vaak gaat. Daarom raad ik aan om zelf ook te Tappen. Schaven noem ik dat. En dan halen we de angel er in de sessie er samen uit, d.m.v. en het Tappen en zeker ook door coaching.

Thuis kan je zelf al de heftigheid eraf halen zonder dat je in de diepte duikt van de emotie. Dat hoeft ook niet. En in de sessie is het dan ook veel behapbaarder om de emotie of situatie op te lossen. Wat natuurlijk ook wel heel fijn is om dat te weten en dan ook te ervaren.

Wanneer een emotie laag genoeg in intensiteit is gezakt, dan vraag ik of je deze emotie herkent? En stappen we terug in de tijd. Zo vroeg mogelijk, liefst naar je vroege kindertijd. Naar de tijd waarin je de emotie hebt geleerd. Wanneer was deze emotie nodig? En ja, dan gaan we kijken dus waardoor je nu eigenlijk getriggerd bent. Wanneer we dat oplossen door de emotie(s) te neutraliseren, valt het hele kaartenhuis in elkaar.

Soms is hiervoor één sessie genoeg en soms hebben we er meer nodig. Dat kan ik niet van tevoren zeggen. Iedereen zit namelijk anders in elkaar, heeft andere ouders en noem maar op. Eenzelfde gebeurtenis wordt altijd anders ervaren.

Jazeker. Ik heb verschillende cliënten die een aantal sessies hebben gehad en die vervolgens zelf verder gaan en blijven Tappen. De dagelijkse dingen worden zo geen nieuwe triggers of haakjes voor de toekomst. En wanneer ze getriggerd worden, dan gaan ze zelf gelijk aan de slag. Echter, wanneer ze er zelf niet uit komen doordat het te groot is of dat ze de vinger niet op de zere plek kunnen leggen, maken ze nogmaals een afspraak voor een sessie bij mij.

In de sessie komen ze dan snel verder en denken vaak ‘daar heb ik eigenlijk nooit eerder aan gedacht‘. Ze vinden het dan echt fijn om dat samen met mij weer te kunnen neutraliseren, dus de negatieve emoties die er onder lagen te neutraliseren.

Anderen komen één keer in de drie maanden langs voor een sessie. Soort onderhoud. Vervolgens gaan ze zelf weer verder met Tappen.

Het Tappen doet altijd iets! Het vermindert altijd de stress in ons lichaam. Je kunt het ook nooit verkeerd doen. Dus je kunt niets verkeerds zeggen wat je vervolgens in je lichaam tapt.

De stress, in welke vorm dan ook, van verdriet, boosheid of een andere negatieve emotie, kan onder een gebeurtenis liggen. Het Tappen vermindert altijd de emotie. Ook al hebben we het zelf niet altijd een-twee-drie door. Echter, wanneer je tijdens het tappen begint te geeuwen dan weet je zeker dat je op de goede weg zit. Emoties worden losgelaten in je lichaam en blokkades lossen op.

Helaas kan je situatie zo zijn, dat je mij als Power Tapping Coach je niet kan veroorloven. Dan geef ik je het advies om in ieder geval filmpjes te gaan kijken. Filmpjes die te vinden zijn op deze website en op het kanaal Dissolving Trauma van YouTube.

En ga zelf aan de slag met Tappen, dat kost niets. Begin met schrijven en het bijhouden van een dagboek waarbij je alle emoties die je ondergaat en ondervindt in het dagelijks leven opschrijft. Ook tijdens het Tappen schrijven: waar tap je op, wat komt er boven, welke emoties gaan aan. Wie schrijft die blijft.

Wil je dan toch een keer voor een betaalde sessie komen dan kunnen we samen snel de diepte in gaan en de angel eruit halen. Jij weet precies waar je niet verder komt, waar de intensiteit niet wilt zakken. Je komt bij mij beslagen ten ijs.

Ga dus schaven, schaven en schaven op de emoties door te Tappen. Alle beetjes helpen. En wanneer jij op een negatieve emotie een intensiteit hebt van een drie of vier, dan gaat je denkertje het in ieder geval weer doen. Je wordt je weer meer bewust van wat er speelt en zit niet meer zo erg in de overlevingsstand.

Ik denk dat je heel veel kan oplossen met Tappen door negatieve emoties te neutraliseren. Het is alleen de vraag, wil je dat ook? Het is een kwestie van kijken wat wil je oplossen en wat kom je tegen wat opgelost mag worden. Ga daar zo goed mogelijk mee om.

Wanneer jouw leven zo nu en dan overmand wordt door een bepaalde gebeurtenis, kan je daarmee aan de slag gaan en de onderliggende emoties neutraliseren. Dat kan voldoende zijn en dat is helemaal prima.

Echter, het kan ook gebeuren dat er meer naar boven komt. En dat het één tot iets anders leidt. Wanneer je al deze aspecten kan neutraliseren, dan kan het geen trigger meer zijn vandaag en ook niet in de toekomst.

Ook de kleine dagelijkse dingetjes die gebeuren, kunnen haakjes worden en zelfs weer opgebouwd worden. Mijn tip: zorg dat er vandaag geen nieuwe haakjes ontstaan. Het is aan jezelf hoe ver je wilt gaan en hoeveel kwaliteit jij uit je leven wilt halen.

Ja, ik denk dat je alle negatieve gebeurtenissen kan oplossen wanneer je maar alle negatieve emoties die eronder liggen neutraliseert met Tappen. En dan helemaal tot intensiteit nul Tappen. Waardoor een gebeurtenis gebeurd is, dat kunnen we niet veranderen, echter het heeft geen negatieve impact meer op je. Er zijn geen haakjes en triggers meer die eronder liggen.
En je wordt niet meer in de toekomst getriggerd. Een gebeurtenis is eigenlijk iets als wat je op een televisie ziet.

Jazeker kan dat. Stel je moet een operatie ondergaan en de datum staat gepland. Dan kan je van tevoren daarop Tappen. Je begint met het in het algemeen denken aan de operatie. Welke emotie komt naar boven wanneer ik denk aan het feit dat ik die operatie moet ondergaan? En ga eerst met die emotie aan de slag om die te neutraliseren. Liefst totdat de intensiteit helemaal nul is. Dan gaat er geen emotie aan wanneer je denkt aan de operatie die je zelf moet ondergaan.

Vervolgens kan je gaan kijken wat er gebeurt wanneer je denkt ‘het is nu een week voor de operatie‘. Welke emotie gaat er dan aan? En ook daarmee ga je weer aan de slag. Uiteraard kan ik je daarbij ook begeleiden in een sessie, ook via Zoom wanneer dat makkelijker is. Je gaat zo verder met je voorstellen en visualiseren totdat je de operatie ondergaat en zelfs daarna.
Je kunt het Tappen en dit proces elke week, zelfs elke dag, toepassen.

Bij angst voor de pijn na een operatie kan het Tappen ook handig zijn.

En wanneer het letterlijk een week van voor de operatie is, kan je kijken of er misschien iets nieuws naar boven komt. En zo ook vlak voor de operatie. Zelfs wanneer je nog niet onder zeil bent, gewoon Tappen.

Hoe rustiger jij een operatie in gaat, hoe rustiger je eruit komt en de genezing daarna zelfs sneller verloopt. Zelfs de pijn erna is minder, dat is de ervaring van een cliënt, waardoor er minder gebruik van medicijnen nodig is. Zelfs de revalidatie was korter en minder pijnlijk. Dus blijf Tappen, ervoor, tijdens en zeker ook erna.

Ik heb wel eens een cliënt gehad die zei inderdaad dat ze niet kon voelen. Wat mogelijk is dat iemand zichzelf zodanig heeft geblokkeerd, omdat het niet veilig was om te voelen. Wat ik dan doe, is langzaam, heel langzaam die veiligheid terugbrengen. Dat wat er gebeurd is, is gebeurd. Het is voorbij. Je bent nu veilig en het lichaam, het systeem, mag die negatieve gebeurtenis loslaten.

Dat gaat echt stapje voor stapje waarbij we beginnen met het voelen van je billen op je stoel, je armen op de armleuning. Want dat is ook voelen.

Wel degelijk dat men kan voelen, alleen zijn we gewoon vergeten wat voelen dan is. Het kan ook heel beangstigend zijn om te voelen, want je weet niet wat er onder ligt. Dan zeg ik het Tappen kan helpen. Niet alleen om weer te voelen, maar ook om die negatieve emoties te neutraliseren. Daarmee zeg je, ja de emotie mag er zijn en natuurlijk is het een emotie die bij die gebeurtenis past, maar je mag hem ook weer loslaten.
Je mag hem weer laten gaan, want het is voorbij. Het is nu niet meer nuttig om daaraan vast te houden. Alleen dat inzicht al kan helpen.

Ik denk zeker dat chronische klachten aangepakt kunnen worden met Tappen. De klachten ervaar je wanneer je lichaam in oplossing is. Bij chronische klachten wil het zeggen dat het elke keer weer terugkomt. Je wordt elke keer getriggerd aan eerdere gebeurtenissen. Dit zijn haakjes geworden, welke steeds weer worden opnieuw geactiveerd.

Ik leg het uit met een voorbeeld: migraine. Dit is iets wat met regelmaat terugkomt. Wanneer je geen hoofdpijn hebt, dan kan het mogelijk zijn dat je in de stress zit (bijvoorbeeld werk). De dag daarna krijg je hoofdpijn, want dan is je lichaam in oplossing. Er wordt op dat moment met die stress omgegaan, deze wordt geneutraliseerd. Je merkt het vaak in het weekend, doordat je dan (in dit voorbeeld) niet werkt en dus in rust modus staat. Wanneer je de stressvolle situatie kan achterhalen, kan je aan de slag gaan met tappen. Het kan zijn dat je werk veel energie kost of dat je met bepaalde personen moeilijk contact hebt. Wat de situatie ook is, de emotie welke je daarbij ervaart, ga je neutraliseren. Probeer vervolgens eerdere situaties te achterhalen en ook daar op te tappen.

Vaak wordt er gedacht dat je hoofdpijn hebt gekregen, omdat je de dag eerder teveel hebt gedaan. Ik ben van mening dat je die dag in de stress hebt gezeten en daardoor de hoofdpijn hebt gekregen.

Dus ga eens op onderzoek uit hoe de dag verliep voordat je de hoofdpijn kreeg. Hoofdpijn is genezing, zoals alle lichamelijke pijnen. Het wordt chronisch, omdat we de stress, de negatieve situatie en daarbij horende emoties, niet aanpakken. Jij komt dus elke keer weer opnieuw in de oplossing, echter het blijft hangen.

Je lichaam raakt er meer en meer aan gewend en zal gepast, maar zeker ook ongepast, in de overleving gaan en dus ook in de oplossing door het krijgen van hoofdpijn. Daarbij komen er ook nog emoties van dat moment bij, omdat je het al zo vaak hebt gehad, zoals ‘Daar gaan we weer’, ‘Altijd wanneer we heerlijk weg gaan, heb ik weer hoofdpijn.’ Ik ben zo boos, ik ben er zo klaar mee’. En alle varianten hiervan.

Ja, dat kan zeker. Ik zeg altijd wat je zelf thuis doet, is in ieder geval schaven. En wanneer het je lukt om naar eerdere gebeurtenissen te gaan of als het ware een kort filmpje van de gebeurtenis te maken en de negatieve emoties daarvan allemaal te neutraliseren, dan vooral doen en niet wachten.
Lukt het niet? Ja, dan is het handig om samen met mij, een Power Tapping Coach, aan de slag te gaan. En ja, in ieder geval Tappen wanneer je het nodig hebt. Je kunt het immers niet verkeerd doen. Er zijn geen negatieve bijwerkingen.

Over Trauma

In de psychiatrie en psychologie wordt de term trauma gebruikt wanneer iemand na een schokkende gebeurtenis blijft steken in gevoelens van angst, woede of eenzaamheid. De gebeurtenis is in dat geval zo ongewoon, pijnlijk, schokkend of extreem dat het niet lukt om ermee om te gaan. Een schokkende gebeurtenis is bijvoorbeeld een ernstig verkeersongeluk, een brand, overlijden van een belangrijk persoon en/of geweld.

Dat zijn natuurlijk slechts voorbeelden. Ik denk dat kleine dingen of kleine negatieve gebeurtenissen al een trauma bij een kind en zelfs bij volwassenen kunnen veroorzaken. Wanneer ik bij mezelf begin, dan weet ik dat ik als 3 jarige er een plastic lepeltje vast zat in mijn gehemelte, vacuüm gezogen. Ik dacht dat het gewoon mijn eerste herinnering was. Niks mis mee. Totdat ik erachter kwam dat het eigenlijk een klein trauma was. Ik ben ermee aan de slag gegaan en wat bleek dat lepeltje moest natuurlijk loskomen. En om dat los te halen, moesten ze iets met het lepeltje doen. Wat ik niet wilde. Dus hebben ze mijn hoofd vastgehouden om ervoor te zorgen dat er lucht onder dat lepeltje kwam waardoor het losliet van mijn gehemelte. Echter dat vasthouden van mijn hoofd, ja dat is dus een trauma dingetje en een “haakje” geworden.

Eigenlijk wel bizar dat kleine momenten een trauma kunnen veroorzaken. En ik denk dat dit vaker gebeurt dan dat wij zo ons één, twee, drie realiseren.

Eigenlijk wanneer jij in bepaalde situaties dingen doet of zegt waar je later van denkt: “Hè, hoe kan ik dat nou zeggen of doen?“ Je lichaam is dus eigenlijk getriggerd en reageert voordat jij er erg in hebt. Je kunt er vanuit gaan dat er onder die situatie een negatieve emotie of negatieve lading zit. Deze mag opgelost worden, want je lichaam reageert en niet hoe jij eigenlijk zou willen. Je wilt vanuit je kracht, vanuit je sterkte zelf reageren. Een reactie geven die bij jou past en geen ongepaste reactie die ondanks dat ooit wellicht handig was.

Wanneer je een heftige gebeurtenis hebt ervaren, wat dan? Wat is er gebeurd? Ik gebruik het voorbeeld dan 2 mensen die kijken naar een vreselijk auto-ongeluk. Ze zijn zelf geen onderdeel van het ongeluk. De één zegt “nou ja, gelukkig was ik het niet” en gaat gewoon naar huis. De ander heeft echter een trauma opgelopen. Dat is goed mogelijk wanneer deze persoon is getriggerd. Het kan zijn dat deze persoon bijvoorbeeld eerder een ongeluk heeft meegemaakt. Maar kan ook getriggerd zijn door het geluid, de geur of het rode licht van de auto. Het kan de ambulance zijn of zoveel aspecten waardoor iemand getriggerd kan worden. Daar is ook iedereen uniek in. Niemand is hetzelfde. En wanneer de trigger hetzelfde is, kan de onderliggende emoties en de eigen ervaringen weer voor iedereen uniek zijn. Dus het ligt ook aan je eerder, vaak onbewust gemaakte haakjes.

Ik denk dat je niet altijd gelijk weet wat de impact van een bepaalde gebeurtenis zou kunnen zijn. Natuurlijk zijn er gebeurtenissen die sowieso een behoorlijke impact kunnen hebben. Bijvoorbeeld bij een ongeval waarbij iemand is overleden. Dat heeft direct een grote impact. Echter, dan weet je nog niet of er een trauma onder zit. Je kunt gelijk met Tappen aan de slag. Met de negatieve emoties die op dat moment aanwezig zijn. De emotie die is ontstaan naar aanleiding van het ongeval. Wanneer die emotie is gezakt, kan je in gedachten als het ware een kort filmpje maken en dan langzaam als het ware door de gebeurtenis heen lopen om te kijken of er nog meer negatieve emoties aanwezig zijn en of er iets onder ligt. Of er linkjes zijn naar eerdere haakjes van eerdere gebeurtenissen. En ja, die ook traumatisch zijn geweest ofwel een negatieve emotie en negatieve lading hadden. Dat is bij iedereen verschillend en is op verschillende manieren opgeslagen in je systeem.

Ja, zelfs hele kleine gebeurtenissen, gebeurtenissen waar we eigenlijk niet één-twee-drie bij stilstaan, kunnen trauma’s worden. Misschien een groot woord trauma, maar een eerdere negatieve gebeurtenis kan al een trauma worden, terwijl je denkt dat je hier geen last meer van hebt.

Tijdens een nieuwe gebeurtenis kan dit een herkenning zijn naar eerdere gebeurtenissen. Dat noemen we dan ook wel een “trigger”, omdat er negatieve emoties onder zitten, die getriggerd worden. Om eens een voorbeeld te geven. Enige tijd geleden zaten de spieren in mijn nek en de spieren van mijn nek naar mijn hoofd vast. Bij het Tappen kwam er een herinnering in mij naar boven. Ik was vier en had een baby zusje. Zij lag in de box en ik wilde bij mijn zusje zijn, dus stak mijn hoofd door de spijlen van de box. Echter, ik kreeg mijn hoofd er niet meer tussen uit. Nu is dit iets wat ik me niet meteen meer herinnerde. Best logisch, je lichaam vergeet het niet. En dus op zich lijkt het niet belangrijk, ook al moet je als kind natuurlijk erom huilen. Maar ja, daar bleek toch veel meer onder te zitten. Dat bleek wel toen ik aan de slag ging met Tappen en de emoties en pijn in de spieren ging neutraliseren. Mijn spieren ontspande zich.

Een gebeurtenis wordt een trauma wanneer je zonder dat je het weet er een trigger is ontstaan. Waardoor je vandaag en mogelijk in de toekomst getriggerd kan worden. Alsof deze trauma weer opnieuw gebeurt. Mogelijk dat jij je er niet bewust van bent dat er iets gaande was. Echter je lichaam reageert instantaan. Je kunt er dus niet over nadenken van goh, dit is misschien handig om te doen of juist niet handig. Je lichaam is al getriggerd en reageert onmiddellijk, voordat je het zelf door hebt.

Je kunt het je voorstellen bij veteranen die in de oorlog hebben gediend en verschrikkelijke dingen hebben gezien en meegemaakt. Ze weten dat hier in Nederland geen oorlog is. Echter, wanneer ze op straat lopen en ze worden getriggerd door een geluid, een geur of iets anders, het lichaam reageert. Het maakt eigenlijk niet uit voor het lichaam: het is nu oorlog, dus plat op de grond liggen, verschuilen achter een auto of duik in de bosjes. Alles om maar te zorgen dat je veilig bent. Dat is wat je lichaam doet. Dus instantaan reageren zodat je veilig bent. Of het nu werkelijkheid is of iets wat eerder plaats heeft gevonden.
En ja, daaruit blijkt dat je een trauma hebt opgelopen, een traumatische gebeurtenis hebt ervaren.

Kijk wat de negatieve emotie is die als eerste getriggerd werd of die je nu, op dit moment, de hoogste intensiteit heeft. Welke emotie voel je dus het heftigst. Begin met Tappen. Net zolang totdat de intensiteit van die ene emoties ongeveer 3 of 4 is. Kijk dan eens of er een andere emotie naar boven komt. Pak elke keer die emotie die de hoogste intensiteit heeft en ga daarop Tappen. Blijf dat volhouden. Doe het gewoon een half uur per dag. Zeg ook elke keer dat het logisch is dat je dit voelt, dat het helemaal prima is dat je in shock bent, dat je je verdrietig voelt, dat je welke emotie dan ook mag voelen. En dat je ook mag zeggen tegen je lichaam ‘en nu ben ik veilig, het gevaar is voorbij, ik mag het nu loslaten’. Je laat je lichaam weer tot rust komen, want je lichaam zit nog steeds in die stress. Terwijl de traumatische gebeurtenis eigenlijk voorbij is. Je mag je lichaam, je systeem, daarin begeleiden. En wanneer het helpt, maak een afspraak voor een sessie. Een sessie kan je net een stukje veiligheid geven waardoor je emoties naar boven mogen komen. Jij mag er helemaal zijn.

Begin gelijk met Tappen! Ga gelijk aan de slag en tap op de emotie die het hoogste is. Ga er gelijk mee aan de slag, zodat je ieder geval het dagelijkse leven weer wat behapbaarder maakt. En ja, wanneer je kunt en wilt, maak zo snel mogelijk een afspraak voor een sessie, zodat we ook samen aan de slag kunnen gaan. Dan kunnen we kijken wat er onder ligt, want het feit dat je een trauma hebt opgelopen kan een hele nare ervaring zijn. Echter er kunnen ook aspecten en emoties onder liggen waardoor je getriggerd bent. Dus mooi om dat in te zien en vervolgens die negatieve emotie te neutraliseren. En een sessie geeft een gevoel van veiligheid waardoor het makkelijker is om je emoties naar boven te laten komen.

Een trauma of vervelende gebeurtenis hoeft niet groot of klein te zijn. Het gaat om de emotie die eronder ligt. Een trauma wil eigenlijk zeggen dat je triggers hebt ontwikkeld op geluid, kleur of geur. En dat is alleen maar omdat er een negatieve emotie onder zit, die er als het ware aanhangt. Dan is er een moment vandaag of in de toekomst dat er iets getriggerd wordt, waardoor je eigenlijk de trauma weer herbeleeft. Dat is iets wat je niet wil en door het Tappen kan je die negatieve emoties neutraliseren. Je haalt als het ware die triggers weg door de emotie te neutraliseren.

Hoe eerder, hoe beter zou ik zeggen. Want wat ik altijd zeg is, “de dingen die vandaag gebeurd zijn, wil ik niet dat dat haakjes voor de toekomst worden.” Dus hoe eerder je iets aanpakt of checkt of het een traumatische gebeurtenis is geweest en of er haakjes onder zitten of negatieve emoties aan vast zitten, hoe sneller je iets kan loslaten, hoe makkelijker het is om te neutraliseren. Je begint gewoon met Tappen op de emotie die de hoogste intensiteit heeft. Bijvoorbeeld bij verlies van een dierbare begin je te Tappen op verdriet. Uiteindelijk wordt de emotie gemis. Daar kan maanden tussen zitten, zoals ik helaas uit ervaring weet. Hoeft niet, kan wel.

Eigenlijk weet je dat nooit helemaal zeker. Echter, dat moment dat je getriggerd wordt, weet je dat er mogelijk iets onder ligt. Iets wat nu gebeurt, is dus de trigger en haakt aan iets uit je verleden. Je lichaam reageert instantaan, zonder invloed van jouzelf. Voor dat je je zelf hebt bedacht of en hoe je zou willen reageren. Je lichaam reageert dus eerder dan je hoofd. Dat is het moment dat je weet dat er iets onder zit, dat je getriggerd bent en dat er mogelijk een kleine of grotere trauma is geweest. Of iets dat er is gebeurd, zodanig dat jouw lichaam heeft besloten om te overleven en daar nu er weer voor te zorgen dat je het overleefd.

Is het handig wanneer je alle trauma’s gaat oplossen? Is een vraag die me vaker is gesteld. Dat is voor iedereen verschillend. Sommige cliënten komen hier om één bepaald trauma of één bepaalde gebeurtenis op te lossen, dus te neutraliseren. Verdriet is bijvoorbeeld er zo eentje. Het verlies van een dierbare persoon of huisdier. Echter er zitten vaak aspecten of andere emoties en gebeurtenissen onder die ook nog in het dagelijks leven zich afspelen.

Persoonlijk vind ik, probeer zoveel mogelijk op te ruimen. Ik zelf gebruik daarom het Tappen (EFT), dagelijks. Ik wil niet meer getriggerd worden en daardoor in mijn overlevingsstand schieten.
Dan kan ik niet meer nadenken en alleen maar emotioneel reageren. Dan staat mijn lichaam in de stress-stand. Daar ben ik klaar mee. Wat mogelijk is, wil ik opruimen.
Ik wil zorgen dat de dagelijkse dingen geen nieuwe haakjes en triggers gaan worden, waar toekomstige gebeurtenissen aan kunnen haken. Ook die wil ik neutraliseren. Daarvoor gebruik ik elke dag het Tappen. Een paar rondjes om gewone kleine dingen te neutraliseren. Bijvoorbeeld goh de hond was vervelend of de buurvrouw reageerde raar of ik reageerde raar naar iemand toe. Waar komt dat nou weer vandaan? Dus gewoon gelijk neutraliseren en eventueel uitzoeken waar mijn emotie vandaan komt. Want weet je, ik werd blijkbaar getriggerd.

Jazeker kan dat. Wat ik zie bij mijn cliënten en ook bij mijzelf, is dat we heel veel kleine trauma’s hebben oplopen die vroeg in onze jeugd zijn gebeurd. Deze hebben haakjes gemaakt waar ik te pas en te onpas last van heb. Wanneer we op negatieve gebeurtenissen Tappen, maken we uitstapjes naar eerdere gebeurtenissen en liefst naar de vroegkinderlijke tijd. Die eerdere emoties ruim je ook gelijk op. Je kunt dus op elk moment eerdere trauma’s of negatieve gebeurtenissen oplossen. En hoe meer je oplost, hoe minder haakjes je overhoudt en hoe minder je getriggerd kan worden. Dat vind ik zelf persoonlijk heel fijn.

Ik ben er van overtuigd dat je bijna alle trauma’s en negatieve emoties kan neutraliseren met Tappen, misschien zelfs wel alle. Tapping of EFT is een hele krachtige en effectieve methode. Wanneer je grondig aan de slag gaat en de onderliggende aspecten ook aanpakt en neutraliseert, dus echt van alles de intensiteit naar nul tapt, dan is het voor altijd weg, heb je er geen last meer van. En mocht het in de toekomst door een achterdeurtje naar binnenkomen, dan wil dat alleen maar zeggen dat er toch nog ergens een haakje zit wat je hebt gemist. En wanneer dat gebeurt, dan is dat helemaal niet erg. Met een paar rondjes Tappen, krijg je het al voor elkaar om ook die emotie te neutraliseren. Dat komt meestal omdat je al zolang bezig ben met Tappen en omdat je die gebeurtenis al eerder hebt aangepakt, dan is het vaak een echt klein haakje.

Stel dat het wat groters is, dan kan je vaststellen dat je nog niet voldoende hebt gekeken naar wat er onder ligt aan emoties en eerdere gebeurtenissen.
Wanneer jij denkt “nou, dit is voldoende“ dan is dat helemaal prima. Wanneer er weer iets boven komt of je wordt getriggerd door iets en dan pak je het Tappen weer op ga ermee aan de slag. Wellicht ben je met 3 keer een half uurtje Tappen alweer een heel eind gekomen om het te neutraliseren. Het is helemaal aan jou.
Weet je, het is een hulpmiddel voor het leven. Het zit altijd in je binnenzak.

Het kan zijn dat je een erge gebeurtenis hebt meegemaakt, waarbij je mogelijk een trauma hebt opgelopen, en waarmee je aan de slag wilt gaan. Je wilt zorgen dat het geen nadrukkelijke rol meer in je leven speelt. Ja, het is gebeurd, echter je leven gaat door en mag ook doorgaan. Het kan ook zo zijn dat het een langdurig proces is geworden, zoals een chronische ziekte of PTSS (Post Traumatische Stress Syndroom). Iets dat al veel langer in je leven speelt en helaas nog steeds.

Er zijn hier verschillende soorten trajecten voor om de kwaliteit van je leven te verhogen wanneer je nu veel last en klachten ervaart. Met een simpele klacht kan je met twee of drie sessies al een heel eind komt. Echter, wanneer het chronische of langdurige klachten zijn dan is het wellicht meer werk. Verschillende cliënten hebben 10 tot 20 sessies nodig om anders in het leven te staan en hun kwaliteit van leven te vergroten.
Vaak is het niet alleen de meest voor de hand liggende trauma of klacht, maar wat er allemaal onder ligt en wat ook geneutraliseerd mag worden. Dat kost tijd om daarmee aan de slag te gaan en vergeet ook niet dat je lichaam tijd nodig heeft om te herstellen. Het heeft tenslotte die bijbehorende negatieve emoties en klachten vaak al jaren mee gedragen. Je leert met Tappen om meer naar je lichaam te luisteren. Meestal ben je de dag na de sessie erg moe (en daar kan je ook op Tappen) en dat is logisch. Wat je bijvoorbeeld kan merken bij pijn, is dat de pijn lichter en anders aan gaat voelen. Het wordt steeds behapbaarder.

Geef je lichaam de tijd om te genezen en blijf Tappen. En bedenk je dat elke stap, hoe klein dan ook, is een stap.

Dat is niet eenvoudig te beantwoorden. Ik laat de cliënt altijd een intake formulier invullen. Daardoor kan ik een inschatting maken of het om een paar sessies gaat of wanneer er meerdere negatieve gebeurtenissen zijn geweest.
Het aantal sessies is afhankelijk van het aantal en grootte van de trauma’s of negatieve gebeurtenissen. Ook is het zo dat niet iedereen een negatieve gebeurtenis als trauma ervaart. Na een aantal sessies kan ik dat beter in schatten.

Ga aan de slag en stel dat het meer sessies en meer tijd kost, dan is dat niet erg. Het is goed voor je lichaam om in die tijd te genezen. Dus het is helemaal niet erg om er wat langer over te doen. Je hebt het al zolang meegedragen en neem dan ook de tijd om je lichaam te laten bijtanken. Wel kan ik zeggen dat het aantal sessies minder is dan in een regulier traject. En het mooie is dat je een tool voor het leven bij je hebt.

Over Stress (binnenkort)

Het mooie is dat je altijd zelf kan Tappen. Ik leer mijn cliënten dat gelijk in de eerste sessie. Je krijgt namelijk aan het eind van de sessie huiswerk mee. Ik, als je Power Tapping coach, help je om het één en ander over jezelf te realiseren, te mogen voelen en dat in een veilige omgeving.

Uit ervaring weet ik dat samen het proces doorlopen het makkelijker maakt om je klacht aan te pakken. Ik zie dat namelijk bij mijn cliënten en krijg dat ook van hen terug. Het is dat ene woordje oppikken dat ik hoor, of ik zie een gevoel, emotie of een uitdrukking op het gezicht of een verandering in de houding van het lichaam. En dat benoem ik vervolgens. Daardoor wordt je bewust van zichzelf, wat je doet en zegt, je realiseert waar het om draait, dat het is wat het is en dat dit nog niet eerder zo bekeken was. Bewustwording van jezelf. Vaak is het echt een “aha” moment.
Zelf doen, alleen, dat is vaak moeilijker, maar niet onmogelijk.

Tappen is om je bewust te laten worden van wat er in je lichaam aangaat, welke emotie komt er naar boven; hoe werkt die emotie; waarvoor komen bepaalde reacties en gevoelens naar boven. En dat die er mogen zijn. Dat is juist waarvoor je lichaam een pijn of klacht aangeeft: “Hoor mij!” Echter, wanneer de negatieve emotie geen nut meer heeft, omdat je nu niet hoeft te overleven, dan mag je dat loslaten of neutraliseren. En daarvoor kan je gebruik maken van het Tappen.
Ooit was de emotie handig, maar nu niet meer. Sta jezelf dan ook toe om te Tappen en dat te neutraliseren. Het staat tenslotte nu alleen maar in de weg. En met mij als Power Tapping Coach gaat het net wat effectiever en sneller.

Waar Tappen voor zorgt, is je hoofd weer in verbinding te brengen met je lichaam; ofwel het denken en voelen verbinden. De negatieve emoties worden geneutraliseerd en blokkades verdwijnen, waardoor je energie weer gaat stromen.

Wanneer we een gebeurtenis aanpakken, gaan we er niet uitgebreid over praten. En dat kan heel fijn zijn. Ik hoef namelijk niet alles te weten wat er allemaal gebeurd is om effectief het Tappen toe te passen. Stapje voor stapje lopen we door de gebeurtenis heen en neutraliseren we elke keer een negatieve emotie.

Wat vaak gebeurt, is dat het hele verhaal toch verteld wordt, omdat de negatieve emoties geneutraliseerd zijn. Helemaal prima. Het mooie is dat het verhaal dan vrijwel zonder emoties verteld kan en mag worden. En mochten er toch nog restjes emoties zijn, dan Tappen we gelijk natuurlijk.
Fijn om je verhaal te delen zonder dat je overmand wordt door emoties.

Welke emotie voel je waar in je lichaam? Het is goed mogelijk dat je je emoties in je lichaam voelt, zoals die knoop in je maag, een druk op je borst of pijn in je keel. Dit kunnen allemaal mooie ingangen zijn om te kijken welke emotie hier zit en wat betekent dat in je lichaam.

Wat wil die knoop jou vertellen? Welke emotie is dat dan? En dan Tappen we op het gevoel in je lichaam en de emotie, zoals ‘mijn spanning die ik voel als een knoop in mijn maag’. Door het gevoel in je lichaam en negatieve emotie tot intensiteit ‘0’ (nul) te neutraliseren met Tappen, gaat je energie weer stromen.

Meestal vraag ik de cliënt waar hij of zij de afgelopen week tegenaan is gelopen? Wat vormde een belemmering? Wat zat er tegen? Iets wat gebeurde op het werk, iets wat gebeurde binnen de familie of een reactie van jezelf dat je liever anders had gewild? Of heb je nog (veel) pijnklachten? Het kan van alles zijn. En dat is de start, het begin, en van daaruit gaan we kijken welke emotie aangaat en gaan we Tappen.

Vervolgens kijken we welke emotie er wellicht onder verstopt zit en wat door het Tappen naar boven komt en ook mag komen. Er kunnen verschillende negatieve emoties in het spel zijn, dus beginnen we met die emotie die de hoogste intensiteit heeft. De emotie die het meest aangaat. Daar gaan we op Tappen totdat die zakt en lager ligt dan de andere emoties. Belangrijk om te weten is dat Tappen veilig is. Er kan niets verkeerds ingetapt worden en ik creëer een veilige omgeving. Of dat nu via Zoom is of hier in de praktijk.

Hoe vaker iemand tapt, hoe sneller het proces vaak gaat. Daarom raad ik aan om zelf ook te Tappen. Schaven noem ik dat. En dan halen we de angel er in de sessie er samen uit, d.m.v. en het Tappen en zeker ook door coaching.

Thuis kan je zelf al de heftigheid eraf halen zonder dat je in de diepte duikt van de emotie. Dat hoeft ook niet. En in de sessie is het dan ook veel behapbaarder om de emotie of situatie op te lossen. Wat natuurlijk ook wel heel fijn is om dat te weten en dan ook te ervaren.

Wanneer een emotie laag genoeg in intensiteit is gezakt, dan vraag ik of je deze emotie herkent? En stappen we terug in de tijd. Zo vroeg mogelijk, liefst naar je vroege kindertijd. Naar de tijd waarin je de emotie hebt geleerd. Wanneer was deze emotie nodig? En ja, dan gaan we kijken dus waardoor je nu eigenlijk getriggerd bent. Wanneer we dat oplossen door de emotie(s) te neutraliseren, valt het hele kaartenhuis in elkaar.

Soms is hiervoor één sessie genoeg en soms hebben we er meer nodig. Dat kan ik niet van tevoren zeggen. Iedereen zit namelijk anders in elkaar, heeft andere ouders en noem maar op. Eenzelfde gebeurtenis wordt altijd anders ervaren.

Jazeker. Ik heb verschillende cliënten die een aantal sessies hebben gehad en die vervolgens zelf verder gaan en blijven Tappen. De dagelijkse dingen worden zo geen nieuwe triggers of haakjes voor de toekomst. En wanneer ze getriggerd worden, dan gaan ze zelf gelijk aan de slag. Echter, wanneer ze er zelf niet uit komen doordat het te groot is of dat ze de vinger niet op de zere plek kunnen leggen, maken ze nogmaals een afspraak voor een sessie bij mij.

In de sessie komen ze dan snel verder en denken vaak ‘daar heb ik eigenlijk nooit eerder aan gedacht‘. Ze vinden het dan echt fijn om dat samen met mij weer te kunnen neutraliseren, dus de negatieve emoties die er onder lagen te neutraliseren.

Anderen komen één keer in de drie maanden langs voor een sessie. Soort onderhoud. Vervolgens gaan ze zelf weer verder met Tappen.

Het Tappen doet altijd iets! Het vermindert altijd de stress in ons lichaam. Je kunt het ook nooit verkeerd doen. Dus je kunt niets verkeerds zeggen wat je vervolgens in je lichaam tapt.

De stress, in welke vorm dan ook, van verdriet, boosheid of een andere negatieve emotie, kan onder een gebeurtenis liggen. Het Tappen vermindert altijd de emotie. Ook al hebben we het zelf niet altijd een-twee-drie door. Echter, wanneer je tijdens het tappen begint te geeuwen dan weet je zeker dat je op de goede weg zit. Emoties worden losgelaten in je lichaam en blokkades lossen op.

Helaas kan je situatie zo zijn, dat je mij als Power Tapping Coach je niet kan veroorloven. Dan geef ik je het advies om in ieder geval filmpjes te gaan kijken. Filmpjes die te vinden zijn op deze website en op het kanaal Dissolving Trauma van YouTube.

En ga zelf aan de slag met Tappen, dat kost niets. Begin met schrijven en het bijhouden van een dagboek waarbij je alle emoties die je ondergaat en ondervindt in het dagelijks leven opschrijft. Ook tijdens het Tappen schrijven: waar tap je op, wat komt er boven, welke emoties gaan aan. Wie schrijft die blijft.

Wil je dan toch een keer voor een betaalde sessie komen dan kunnen we samen snel de diepte in gaan en de angel eruit halen. Jij weet precies waar je niet verder komt, waar de intensiteit niet wilt zakken. Je komt bij mij beslagen ten ijs.

Ga dus schaven, schaven en schaven op de emoties door te Tappen. Alle beetjes helpen. En wanneer jij op een negatieve emotie een intensiteit hebt van een drie of vier, dan gaat je denkertje het in ieder geval weer doen. Je wordt je weer meer bewust van wat er speelt en zit niet meer zo erg in de overlevingsstand.

Ik denk dat je heel veel kan oplossen met Tappen door negatieve emoties te neutraliseren. Het is alleen de vraag, wil je dat ook? Het is een kwestie van kijken wat wil je oplossen en wat kom je tegen wat opgelost mag worden. Ga daar zo goed mogelijk mee om.

Wanneer jouw leven zo nu en dan overmand wordt door een bepaalde gebeurtenis, kan je daarmee aan de slag gaan en de onderliggende emoties neutraliseren. Dat kan voldoende zijn en dat is helemaal prima.

Echter, het kan ook gebeuren dat er meer naar boven komt. En dat het één tot iets anders leidt. Wanneer je al deze aspecten kan neutraliseren, dan kan het geen trigger meer zijn vandaag en ook niet in de toekomst.

Ook de kleine dagelijkse dingetjes die gebeuren, kunnen haakjes worden en zelfs weer opgebouwd worden. Mijn tip: zorg dat er vandaag geen nieuwe haakjes ontstaan. Het is aan jezelf hoe ver je wilt gaan en hoeveel kwaliteit jij uit je leven wilt halen.

Ja, ik denk dat je alle negatieve gebeurtenissen kan oplossen wanneer je maar alle negatieve emoties die eronder liggen neutraliseert met Tappen. En dan helemaal tot intensiteit nul Tappen. Waardoor een gebeurtenis gebeurd is, dat kunnen we niet veranderen, echter het heeft geen negatieve impact meer op je. Er zijn geen haakjes en triggers meer die eronder liggen.
En je wordt niet meer in de toekomst getriggerd. Een gebeurtenis is eigenlijk iets als wat je op een televisie ziet.

Jazeker kan dat. Stel je moet een operatie ondergaan en de datum staat gepland. Dan kan je van tevoren daarop Tappen. Je begint met het in het algemeen denken aan de operatie. Welke emotie komt naar boven wanneer ik denk aan het feit dat ik die operatie moet ondergaan? En ga eerst met die emotie aan de slag om die te neutraliseren. Liefst totdat de intensiteit helemaal nul is. Dan gaat er geen emotie aan wanneer je denkt aan de operatie die je zelf moet ondergaan.

Vervolgens kan je gaan kijken wat er gebeurt wanneer je denkt ‘het is nu een week voor de operatie‘. Welke emotie gaat er dan aan? En ook daarmee ga je weer aan de slag. Uiteraard kan ik je daarbij ook begeleiden in een sessie, ook via Zoom wanneer dat makkelijker is. Je gaat zo verder met je voorstellen en visualiseren totdat je de operatie ondergaat en zelfs daarna.
Je kunt het Tappen en dit proces elke week, zelfs elke dag, toepassen.

Bij angst voor de pijn na een operatie kan het Tappen ook handig zijn.

En wanneer het letterlijk een week van voor de operatie is, kan je kijken of er misschien iets nieuws naar boven komt. En zo ook vlak voor de operatie. Zelfs wanneer je nog niet onder zeil bent, gewoon Tappen.

Hoe rustiger jij een operatie in gaat, hoe rustiger je eruit komt en de genezing daarna zelfs sneller verloopt. Zelfs de pijn erna is minder, dat is de ervaring van een cliënt, waardoor er minder gebruik van medicijnen nodig is. Zelfs de revalidatie was korter en minder pijnlijk. Dus blijf Tappen, ervoor, tijdens en zeker ook erna.

Ik heb wel eens een cliënt gehad die zei inderdaad dat ze niet kon voelen. Wat mogelijk is dat iemand zichzelf zodanig heeft geblokkeerd, omdat het niet veilig was om te voelen. Wat ik dan doe, is langzaam, heel langzaam die veiligheid terugbrengen. Dat wat er gebeurd is, is gebeurd. Het is voorbij. Je bent nu veilig en het lichaam, het systeem, mag die negatieve gebeurtenis loslaten.

Dat gaat echt stapje voor stapje waarbij we beginnen met het voelen van je billen op je stoel, je armen op de armleuning. Want dat is ook voelen.

Wel degelijk dat men kan voelen, alleen zijn we gewoon vergeten wat voelen dan is. Het kan ook heel beangstigend zijn om te voelen, want je weet niet wat er onder ligt. Dan zeg ik het Tappen kan helpen. Niet alleen om weer te voelen, maar ook om die negatieve emoties te neutraliseren. Daarmee zeg je, ja de emotie mag er zijn en natuurlijk is het een emotie die bij die gebeurtenis past, maar je mag hem ook weer loslaten.
Je mag hem weer laten gaan, want het is voorbij. Het is nu niet meer nuttig om daaraan vast te houden. Alleen dat inzicht al kan helpen.

Ik denk zeker dat chronische klachten aangepakt kunnen worden met Tappen. De klachten ervaar je wanneer je lichaam in oplossing is. Bij chronische klachten wil het zeggen dat het elke keer weer terugkomt. Je wordt elke keer getriggerd aan eerdere gebeurtenissen. Dit zijn haakjes geworden, welke steeds weer worden opnieuw geactiveerd.

Ik leg het uit met een voorbeeld: migraine. Dit is iets wat met regelmaat terugkomt. Wanneer je geen hoofdpijn hebt, dan kan het mogelijk zijn dat je in de stress zit (bijvoorbeeld werk). De dag daarna krijg je hoofdpijn, want dan is je lichaam in oplossing. Er wordt op dat moment met die stress omgegaan, deze wordt geneutraliseerd. Je merkt het vaak in het weekend, doordat je dan (in dit voorbeeld) niet werkt en dus in rust modus staat. Wanneer je de stressvolle situatie kan achterhalen, kan je aan de slag gaan met tappen. Het kan zijn dat je werk veel energie kost of dat je met bepaalde personen moeilijk contact hebt. Wat de situatie ook is, de emotie welke je daarbij ervaart, ga je neutraliseren. Probeer vervolgens eerdere situaties te achterhalen en ook daar op te tappen.

Vaak wordt er gedacht dat je hoofdpijn hebt gekregen, omdat je de dag eerder teveel hebt gedaan. Ik ben van mening dat je die dag in de stress hebt gezeten en daardoor de hoofdpijn hebt gekregen.

Dus ga eens op onderzoek uit hoe de dag verliep voordat je de hoofdpijn kreeg. Hoofdpijn is genezing, zoals alle lichamelijke pijnen. Het wordt chronisch, omdat we de stress, de negatieve situatie en daarbij horende emoties, niet aanpakken. Jij komt dus elke keer weer opnieuw in de oplossing, echter het blijft hangen.

Je lichaam raakt er meer en meer aan gewend en zal gepast, maar zeker ook ongepast, in de overleving gaan en dus ook in de oplossing door het krijgen van hoofdpijn. Daarbij komen er ook nog emoties van dat moment bij, omdat je het al zo vaak hebt gehad, zoals ‘Daar gaan we weer’, ‘Altijd wanneer we heerlijk weg gaan, heb ik weer hoofdpijn.’ Ik ben zo boos, ik ben er zo klaar mee’. En alle varianten hiervan.

Ja, dat kan zeker. Ik zeg altijd wat je zelf thuis doet, is in ieder geval schaven. En wanneer het je lukt om naar eerdere gebeurtenissen te gaan of als het ware een kort filmpje van de gebeurtenis te maken en de negatieve emoties daarvan allemaal te neutraliseren, dan vooral doen en niet wachten.
Lukt het niet? Ja, dan is het handig om samen met mij, een Power Tapping Coach, aan de slag te gaan. En ja, in ieder geval Tappen wanneer je het nodig hebt. Je kunt het immers niet verkeerd doen. Er zijn geen negatieve bijwerkingen.

Van klacht naar kracht: over kracht, lichaam en kwaliteit van leven

Ik weet dat tappen helpt om negatieve emoties in je lichaam los te maken en te neutraliseren, waardoor je lichaam kan herstellen. Hierdoor kun je beter bij jezelf blijven en dus krachtiger staan. Wanneer je dan ook de ABC methode gebruikt, kan jij (A) in je kracht blijven. Dan ben je bewust van wat je ziet en hoort. Dat is de eerste stap, bewust worden.

Word je getriggerd? Dan tappen en de C (de ruimte) tussen de ander (B) en jezelf (A) zetten. Bewust worden van je eigen reacties op mensen, dingen of gebeurtenissen. En daarmee kan je aan de slag gaan. Tappen om de onderliggende negatieve emoties te neutraliseren. Want ooit waren deze handig, maar nu niet meer. Het staat in de weg.
Leef het leven dat jij wilt leven en dat bedoeld is voor jou. Je rugzak wordt lichter en je kwaliteit van leven neemt toe.

Ik denk wanneer je soms wordt overvallen door emoties of pijn en dat gelijk kan neutraliseren, je kwaliteit al omhoog gaat. Dus het feit dat je het vraagt, hebben er denk ik, al negatieve gebeurtenissen plaats gevonden.

Ooit is er iets gebeurd, waardoor je niet volledig kan genieten van het leven. Ik gun het iedereen, dus aan de slag en tappen maar. Ga kijken wat er gebeurt. Ga kijken welke emoties boven mogen komen en wat je mag neutraliseren. Kijk eens welke emoties er onder liggen, iets uit je vroegkinderlijke tijd. En neutraliseer deze met tappen. Op naar een betere kwaliteit van leven.

Ik ben van overtuigd dat ons lichaam tot veel meer staat is, dan we denken. Dus ja, je lichaam kan zichzelf genezen. Ik heb dat zelf meerdere malen meegemaakt, gezien en gevoeld. Bijvoorbeeld mijn ruggenwervel bovenin naar mijn nek toe. Dat was een S-bocht zeg maar. Ik kon mijn vinger erop leggen. Inmiddels is dat nagenoeg weer recht.

Ik had erge kniepijn en kon moeilijk de trap oplopen. Ook dat is genezen.

Ik had een hoge bloeddruk en gebruikte daar medicijnen voor. Inmiddels heb ik samen met mijn huisarts de medicijnen afgebouwd en gebruik deze al jaren niet meer.

Waar ik in geloof en ik kan zelfs zeggen weet, op basis van het boek Zielsoorzaken van Ziektes, dat lichamelijke klachten en pijnen genezing zijn. Griep is genezing. De koorts is nodig om de afvalstoffen uit je lichaam te verwijderen en vervolgens te herstellen.

Mijn kniepijn stond voor ambitie. Voor mij betekende dat het volgende: na een lang ziekbed van mijn moeder kon ik weer tijd besteden aan mijn onderneming. Mijn pijnlijke knie kwam in genezing.

Ik noem het boek Zielsoorzaken van Ziektes ook wel mijn Bijbel. Mede omdat het inzicht geeft waar de klacht voor staat en wat je lichaam je eigenlijk wilt vertellen. Een mooie manier om de Tapping sessie te starten. Het zelf herstellend vermogen van je lichaam wordt nog beter geactiveerd.

Onderschat je lichaam niet. Het is veel sterker dan je denkt. Echter, we staan soms zo ver af van ons lichaam, zitten zo in het denken, doen en moeten doen, dat we eigenlijk vergeten om te voelen wat er in ons lichaam gebeurt.
Hoe voelt het eigenlijk? Ik doe dit wel, maar is dat eigenlijk wel goed voor mijn lichaam? Of ben ik eigenlijk mijn lichaam vergeten en sta er niet zo bij stil? En is mijn lichaam geblokkeerd geraakt? Dat bepaalde punten in mijn lichaam vastzittenen ik problemen heb met mijn darmen, spieren, knieën of andere gewrichten. Mijn lichaam is er mee bezig in de vorm van pijn.

Een roep van je lichaam met alsjeblieft kijk naar mij, hoor mij, zodat de oplossing verder in gang gezet kan worden. Tappen helpt om de pijn en de onderliggende emoties te neutraliseren. En ja, dat kan je lichaam en jij ook.

Van heel jong al nemen wij al ervaringen op en zetten die vast in ons lichaam. Later als volwassene weten we zelfs niet wat er als kind of voor of tijdens onze geboorte is gebeurd. Daar zitten mogelijk ook aspecten die negatief en traumatisch zijn geweest. Hoeft niet, maar het kan wel dat daar trauma’s zijn ontstaan.

Waardoor wordt het eigenlijk een trauma? Dat is wanneer een kind moet overleven. Het kind doet alles om lief gevonden te worden, wil liefde krijgen, wil eten krijgen, verzorgd worden. De basisbehoeften die een kind nodig heeft, daar moet allemaal aan worden voldaan. En het maakt niet uit wat het moet doen om te overleven. Nu als volwassenen zeggen we dan van “Ja, weet je, het was toen handig, maar nu niet meer”. Echter, heel veel van die trauma’s of trauma gerelateerde gebeurtenissen nemen wij nog steeds in ons dagelijks leven mee. Het zijn haakjes geworden. En de hedendaagse gebeurtenissen haken we daaraan vast. Ons niet realiserend waar het eigenlijk vandaan komt en dat het zelfs niet van nu is. Het kan best zijn dat je baas iets zegt of doet, en jou daarmee triggert. Waardoor jij reageert en tegelijk denkt “waar komt dit opeens vandaan?” Eigenlijk zijn alle reacties, die je nu hebt, helemaal niet logisch. Want we hoeven niet te vechten, vluchten of verstarren. Er staan geen leeuwen bij onze voordeur. Er even vanuit gaan dat we niet in overlevingsmodus hoeven te schieten en dat we dus alleen maar getriggerd worden door eerdere gebeurtenissen. We haken slechts aan.

Nee, dat hoeft niet. Dat is aan jou of je dat belangrijk vind. Een goed voorbeeld is een veteraan met PTSS die dus veel triggers heeft, zeg ik ga vooral daarmee aan de slag. Wat dit is wel degelijk op te lossen. Zoals hulphonden hen een veilig gevoel kan geven, kan beschermen. Met EFT of het tappen neutraliseer je de negatieve emoties. Deze emoties liggen vaak verstopt onder bepaalde heftige situaties waarbij ook de triggers zijn ontstaan. En later word je in alle heftigheid getriggerd. Ja, het is gebeurd, echter het heeft geen impact meer op jou, je systeem en je lichaam. Het haakje is opgelost, je kunt niet meer hierin getriggerd worden. Het is helemaal aan jou en wat jij wilt. Wat is je kwaliteit van leven nu en wat zou het kunnen zijn?

Het tappen kan zeker helpen bij het verlies van een partner door een scheiding en bij wat er allemaal om de hoek komt kijken bij een scheiding. Het zijn meestal moeilijke situaties, zeker omdat de meeste niet als vrienden uit elkaar gaan. Daar kan ook nog bijkomen dat je je realiseert dat je nu alleen bent en je eenzaam voelt. Mogelijk een haakje van vroeger en word je getriggerd.
Scheidingen gebeuren niet opeens. Vaak zijn er meerdere momenten geweest waarin al negatieve gebeurtenissen hebben plaatsgevonden. Ook die kunnen 1 voor 1 aangepakt worden met tappen. Veel situaties, veel emoties en heel veel tappen. Maar het kan! En ook hier heb spreek ik uit ervaring. Ja, weer fijn om in het leven te staan en krachtiger te staan. Ondanks wat er is gebeurd. Het is mogelijk.

Het tappen helpt bij het zelf herstellend vermogen van ons lichaam. Sommige negatieve emoties hebben zich zo vast gezet in ons lichaam. Echter, doordat we gaan tappen, gaat ons lichaam beetje bij beetje de emoties neutraliseren. En dan ga je lichaam zichzelf genezen en herstellen.
Om een bijvoorbeeld te noemen, het overlijden van mijn vader. Dat heeft mijn lichaam getriggerd tot het krijgen van een hoge bloeddruk (de genezing). In eerste instantie wist ik niet dat dit met elkaar te maken had. Echter, ik ben in het boek de zielsoorzaken voor ziektes gedoken. Daardoor kwam ik bij het overlijden van mijn vader terecht. Daar heb ik met tappen verschillende situaties aangepakt om de negativiteit eraf te halen, zoals het ziekenhuis en bepaalde behandelingen die mijn vader moest ondergaan. Sommige situaties bleken hele sterke negatieve emoties te hebben. Door het tappen heb ik het kunnen loslaten.
Uiteindelijk heb ik in overleg met mijn huisarts, mijn bloeddruk medicijnen kunnen afbouwen. De laatste jaren gebruik ik geen medicijnen meer en is mijn bloeddruk eigenlijk perfect.

Tappen zou ik zeggen. Tappen op Ondanks dat ik me niet sterk voel, accepteer ik mijzelf helemaal. Misschien dat je spieren slap aanvoelen, je voelt je moe, allemaal aspecten waarop je kunt tappen. Zo ook je gedachtes erover: “Oh nee, vandaag is weer een dergelijke dag dat niks lukt“. Ondanks dat ik baal, want ik denk weer dat vandaag zo’n dag is dat niks lukt, ik voel me weer niet sterk en ik accepteer mezelf volledig. En vervolgens ook tappen op: ik voel me moe, ik voel me niet sterk, ik baal.

Stapje voor stapje, beetje voor beetje verbetering voelen door te blijven tappen. En wanneer mogelijk, kijken wat er onder ligt. Wat gebeurt er eigenlijk met mij en waar komt dit vandaan? Duik er eens in.

Advies? Ga met mij aan de slag, jou EFT therapeut en coach, zodat je naar vroegkinderlijke gebeurtenissen kan gaan kijken en de negatieve emoties neutraliseren. Het is bizar hoe paden lopen binnen je eigen lichaam, je systeem, en wat er onder kan liggen. Dat kan geneutraliseerd worden en ja dan gaat er een wereld voor je open. Dus tappen.

Tappen en tappen op de pijn die je voelt. Waar voel je de pijn, hoe voelt het aan? Wat voor soort pijn? De pijn kan zich verplaatsen. Check dat, benoem de soort pijn en tap weer verder. Wanneer je verschillende pijnlijke punten in je lichaam hebt, tap dan altijd op de pijn met de hoogste intensiteit. Blijf tappen en tappen. Je hebt niets te verliezen. Wanneer je toch al thuis zit en je niet veel kan doen, dus wat kan jou het schelen. Niets te verliezen en o zoveel te winnen. Dus aan de slag en tappen maar.

Jazeker, kan Tappen helpen! Zeker bij pijn. Uit eigen ervaring weet ik dat als je een halfuur tapt op je pijn, dat deze minder wordt. Let op, het is eigenlijk genezing van je lichaam. Door het tappen kan de pijn de volgende dag terugkomen. Dat heet de genezingscrisis (uit het boek de Zielsoorzaken van ziekte). Daar kan je echter weer op tappen, zodat de pijn vrij snel kan zakken.
Wil je echter een blijvende pijnverlichting hebben, dan moet je kijken wat er onder ligt. Wat is de reden dat je deze pijn hebt en waar komt dat vandaan? Het eerder genoemde boek kan daarbij helpen. Het is een vrij snelle toegang tot de achtergrond van je pijn. Hoe is de pijn ontstaan? Wat is er gebeurd voordat je ooit die pijn kreeg? Je lichaam geeft namelijk aan dat iets opgelost mag worden. Echter, je lichaam vraagt om gehoord te worden en vraagt om bevestiging van de onderliggende emoties van die pijn. Reden te meer om uit te zoeken wat de echte reden van de pijn is. Dan mogen de emoties 1 voor 1 geneutraliseerd worden. Dit geldt ook voor chronische pijnen.

Ik denk zeker dat chronische klachten aangepakt kunnen worden met Tappen. De klachten ervaar je wanneer je lichaam in oplossing is. Bij chronische klachten wil het zeggen dat het elke keer weer terugkomt. Je wordt elke keer getriggerd aan eerdere gebeurtenissen. Dit zijn haakjes geworden, die steeds weer worden opnieuw geactiveerd.

Ik leg het uit met een voorbeeld: migraine. Dit is iets wat met regelmaat terugkomt. Wanneer je geen hoofdpijn hebt, dan kan het mogelijk zijn dat je in de stress zit (bijvoorbeeld werk). De dag daarna krijg je hoofdpijn, want dan is je lichaam in oplossing. Er wordt op dat moment met die stress omgegaan, deze wordt geneutraliseerd. Je merkt het vaak in het weekend, doordat je dan (in dit voorbeeld) niet werkt en dus in rust modus staat. Wanneer je de stressvolle situatie kan achterhalen, kan je aan de slag gaan met tappen. Het kan zijn dat je werk veel energie kost of dat je met bepaalde personen moeilijk contact hebt. Wat de situatie ook is, de emotie die je daarbij ervaart, ga je neutraliseren. Probeer vervolgens eerdere situaties te achterhalen en ook daar op te tappen.
Vaak wordt er gedacht dat je hoofdpijn hebt gekregen, omdat je de dag eerder teveel hebt gedaan. Ik ben van mening dat je die dag in de stress hebt gezeten en daardoor de hoofdpijn hebt gekregen.

Dus ga eens op onderzoek uit hoe de dag verliep voordat je de hoofdpijn kreeg. Hoofdpijn is genezing, zoals alle lichamelijke pijnen. Het wordt chronisch, omdat we de stress, de negatieve situatie en daarbij horende emoties, niet aanpakken. Jij komt dus elke keer weer opnieuw in de oplossing, echter het blijft hangen.
Je lichaam raakt er meer en meer aan gewend en te pas en te onpas in de overleving gaan en dus ook in de oplossing door het krijgen van hoofdpijn. Daarbij komen er ook nog emoties van dat moment bij, omdat je het al zo vaak hebt gehad, zoals ‘Daar gaan we weer’, ‘Altijd wanneer we heerlijk weg gaan, heb ik weer hoofdpijn‘. Ik ben zo boos, ik ben er zo klaar mee’. En alle varianten hiervan.

Het mooie is dat je altijd zelf kan tappen. Ik leer mijn cliënten dat zelfs in de eerste sessie. Je krijgt namelijk gelijk huiswerk mee. Ik, als je coach, kan helpen om het een en ander over jezelf te realiseren, te mogen voelen en dat in een veilige omgeving.

Uit ervaring weet ik dat samen het Tapping proces makkelijker maakt. Ik zie dat namelijk bij mijn cliënten en krijg dat ook van hen terug. Dat ik net een woordje kan oppikken wat ik hoor, of zie een gevoel, emotie of een uitdrukking op het gezicht of een verandering in de houding van het lichaam. En dat benoem ik vervolgens. Daardoor wordt de cliënt bewust van zichzelf, wat men doet en zegt, zich realiseert waar het om draait, dat het is wat het is en dat dit nog niet eerder zo bekeken was. Bewustwording van jezelf. Vaak is het echt een” aha” moment. Zelf doen, alleen, dat is vaak moeilijker, maar niet onmogelijk.

Tappen is om je bewust te laten worden van wat er in je lichaam aangaat, welke emotie komt er naar boven; hoe werkt die emotie; waarvoor komen bepaalde reacties en gevoelens naar boven? En dat die er mogen zijn. Dat is juist waarvoor je lichaam een pijn of klacht aangeeft: “Hoor mij!” Echter wanneer de negatieve emotie geen nut meer heeft, omdat je nu niet hoeft te overleven, dan mag je dat loslaten of neutraliseren en daarvoor kan je gebruik maken van het tappen.

Ooit was de emotie handig, maar nu niet meer. Sta jezelf dan ook toe om te tappen en de negatieve emotie te neutraliseren. Het staat tenslotte nu alleen maar in de weg. En met mij als Power Tapping Coach gaat het net wat makkelijker, effectiever en sneller.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.  Meer info over cookies in de disclaimer

Scroll naar boven
Chat openen
1
Stel mij een vraag
Hallo, wat is jouw vraag aan mij?